>  Over Des Kats  <

De vrouw achter Des Kats

Ik ben Birgit van Gellecom, gediplomeerd kattengedragstherapeut. In 2008, toen ik net als vrijwillig inspecteur voor de Dierenbescherming was begonnen, zag ik tijdens een training een presentatie van een kattengedragsdeskundige. Mijn betaalde baan was in de marketingcommunicatie en ik weet nog dat ik dacht: “Wow, als dat toch je baan kan zijn, kattengedragsdeskundige.”

Ik was als kind al weg van alle huisdieren die ik tegenkwam. Als basisschoolleerling schreef ik vaak in vriendenboekjes dat ik dierenartsassistente wilde worden. Toen ik in 1995 op mijn achttiende ging studeren, was er een nest kittens bij mijn vriend thuis. En zo kwam katertje Jippe bij ons wonen in het studentenhuis. Hij zat ook graag met zijn neus (of eigenlijk zijn hele lijf) in de boeken. Gedrag had tijdens de studie Communicatie al mijn interesse. Consumentengedrag vond ik het leukste vak: hoe leren mensen, wat drijft hen en wat beïnvloedt dat proces?

Als dertiger merkte ik dat het vrijwilligerswerk voor dieren me steeds meer voldoening gaf. Ik verzorgde katten in het asiel en later als inspecteur gaf ik mensen informatie over hoe ze het leven van hun dier konden verbeteren. Tegelijkertijd leek het marketingcommunicatievak steeds minder goed bij me te passen. Ik ontdekte dat ik me graag verdiep in materie en graag zaken uitpluis. Daar was in mijn hectische werk geen gelegenheid voor. In die tijd overleed ook kater Jippe op zestienjarige leeftijd. Na een moeilijke periode ging ik me heroriënteren. Waar ben ik goed in? Wat doe ik graag? Wat ga ik doen?

Ik zette de zaken op een rij. Ik ben analytisch en grondig. Ik haal voldoening uit contact met mensen en dieren en het verbeteren van hun leven samen. Ik ben geïnteresseerd in gedrag. Ik hou van katten. Ik dacht terug aan de kattengedragsdeskundige die vier jaar daarvoor een boeiende presentatie hield. Ik ging de opleiding tot kattengedragstherapeut doen, ben in die periode ook moeder geworden en voltooide mijn opleiding eind 2017 met een tien voor mijn afstudeeronderzoek. In mei 2018 startte ik mijn eigen praktijk Des Kats.

Contact >